Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie
Kolejne danie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy
gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do
spiżarni. Dla nas pycha.
Składniki
-
300 g
ciasta francuskiego
-
1 duży
pomidor malinowy
-
200 g
boczku pieczonego
-
150 g
sera feta
-
1
gruszka z zalewy octowej
-
szczypiorek
-
2 jajka
-
żółtko
do posmarowania ciasta
-
sól
-
pieprz
-
suszony
tymianek
Przygotowanie
Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki
wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny.
Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry.
Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem.
Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich
boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem
pokrojonym szczypiorkiem.
Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz