czwartek, 2 lutego 2017

Szprotka w chlebowym pulpecie

Czasami mamy czerstwy chleb. Można wykorzystać w połączeniu z zapomnianymi szprotkami. Do tego dowolny sos, sałata i obiad gotowy. 







Składniki

  • 600 g czerstwego żytniego chleba na mleku
  • szklanka warzywnego bulionu
  • olej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka wędzonych szprotek w oleju
  • puszka szprotek w pomidorach
  • 2 jajka
  • 3 suszone pomidory w oliwie
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • suszony tymianek
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka

     

     

    Przygotowanie

      Pokroiłem czerstwy chleb, który następnie zalałem bulionem, odstawiłem.
    Czosnek i cebulę drobno pokroiłem, zeszkliłem na niewielkiej ilości oliwy.
    Dodałem suszony tymianek i bazylię. Tak przygotowaną cebulę dodałem do chleba.
    Następnie dodałem odsączone z oleju szprotki i szprotki w pomidorach, wbiłem jajka.
    Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem okrągłe pulpety, które panierowałem grubo w bułce tartej. Smażyłem na złoto na małej ilości oleju ( pulpety są tłuste same w sobie).

2 komentarze: