Szprotka w chlebowym pulpecie
Czasami mamy czerstwy chleb. Można wykorzystać w połączeniu z
zapomnianymi szprotkami. Do tego dowolny sos, sałata i obiad gotowy.
Składniki
-
600 g
czerstwego żytniego chleba na mleku
-
szklanka
warzywnego bulionu
-
olej
-
1 cebula
-
1 ząbek
czosnku
-
puszka
wędzonych szprotek w oleju
-
puszka
szprotek w pomidorach
-
2 jajka
-
3
suszone pomidory w oliwie
-
kilka
czarnych oliwek bez pestek
-
suszony
tymianek
-
suszona
bazylia
-
sól
-
pieprz
-
tarta bułka
Przygotowanie
Pokroiłem czerstwy chleb, który następnie zalałem bulionem, odstawiłem.
Czosnek i cebulę drobno pokroiłem, zeszkliłem na niewielkiej ilości oliwy.
Dodałem suszony tymianek i bazylię. Tak przygotowaną cebulę dodałem do chleba.
Następnie dodałem odsączone z oleju szprotki i szprotki w pomidorach, wbiłem jajka.
Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem
okrągłe pulpety, które panierowałem grubo w bułce tartej. Smażyłem na
złoto na małej ilości oleju ( pulpety są tłuste same w sobie).
Bardzo fajna propozycja :-) Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne ;)
Usuń