Surówka mieszana
Powiemy tak, wypróbujcie.
Składniki
-
1/4
główki średniej wielkości białej kapusty
-
1 cebula
-
1 żółta
papryka
-
pół
czerwonej papryki
-
1 ogórek wężowy
-
2
ogórki gruntowe
-
3 łyżki
cukru
-
3 łyżki
octu 10 %
-
łyżka soli
Przygotowanie
Kapustę poszatkowałem. Cebulę i obie oczyszczone z nasion papryki
pokroiłem w cienkie kawałki. Przełożyłem do miski kapustę, następnie
cebulę i potem paprykę, a na wierzch pokrojone w cienkie plasterki
ogórki. Wsypałem czubata łyżkę soli i dokładnie wymieszałem. Odstawiłem
na godzinę. Od czasu do czasu mieszałem. Następnie odcisnąłem słony sok,
który puściły warzywa.
Zalewa octowa : w 2 szklankach wody rozpuściłem cukier i ocet, zalałem przygotowane składniki sałatki.
PS: im dłużej warzywa postoją w tej zalewie, tym sałatka będzie smaczniejsza. Można ją włożyć do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz