poniedziałek, 16 stycznia 2017

Schab w sosie piwnym

Danie z kuchni niemieckiej 







Składniki

  • 1 kg schabu
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • pół litra jasnego piwa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera korzeniowego
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ocet winny 1 łyżka

     

     

    Przygotowanie

      Mięso umyłem, osuszyłem, natarłem solą i pieprzem. Do rondla wlałem piwo, włożyłem mięso, dodałem obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotowałem około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem.
    Ugotowane, miękkie mięso wyjąłem z rondla, wywar przecedziłem przez gęste sito i dodałem do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotowałem.
    Gdy sos zgęstniał dodałem ocet winny. Doprawiłem do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokroiłem w plastry, włożyłem do sosu i jeszcze raz szybko zagotowałem.

1 komentarz: