Schab w sosie piwnym
Danie z kuchni niemieckiej
Składniki
-
1 kg schabu
-
sól
-
grubo
mielony czarny pieprz
-
pół
litra jasnego piwa
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
pół
selera korzeniowego
-
2
czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
-
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
ocet
winny 1 łyżka
Przygotowanie
Mięso umyłem, osuszyłem, natarłem solą i pieprzem. Do rondla
wlałem piwo, włożyłem mięso, dodałem obrane, umyte i drobno pokrojone
warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotowałem około 1 godziny na małym
ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem.
Ugotowane, miękkie mięso wyjąłem z rondla, wywar przecedziłem przez
gęste sito i dodałem do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą
ilością zimnej wody. Sos zagotowałem.
Gdy sos zgęstniał dodałem ocet winny. Doprawiłem do smaku solą i grubo
mielonym pieprzem. Mięso pokroiłem w plastry, włożyłem do sosu i jeszcze
raz szybko zagotowałem.
fajny pomysł na schab; zanotuję sobie
OdpowiedzUsuńschab wypróbowany; wszystkim smakował ;)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło :* cieszymy się, że smakowało ;) Pozdrawiamy ;)
Usuń