sobota, 14 stycznia 2017

Jajeczna zapiekanka

Czasami zrobi nam się czegoś więcej niestety, a może stety, bo wtedy staramy się to jakoś zagospodarować. Zdecydowanie takie dania nam leżą, niż te z książek. 








Składniki

200 g filetu z kurczaka
1 plaster sera
4 szparagi ze słoika
mąka 
bułka tarta
4 jajka
50 ml mleka
5-6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić.
W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą.
Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Po 5 min z każdej strony. Następnie kroimy na 1 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajka mieszamy z mlekiem i mąką (1 łyżka), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy do blaszki, układamy połówki pomidorków.
Całość pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180°C.
Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

4 komentarze: