Składniki
1/2 kurczaka kukurydzianego ( ok 1,5 kg)2 liście laurowe
2 liście kaffiru
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny ziarnisty
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
100 g pieczarek
5 ząbków czosnku
5-6 cm imbiru
sok z limonki tajskiej
makaron soba
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy wywar drobiowy:
Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2-2,5 l).
Dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe i kaffiru, ziele
angielskie, kilka ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień
i gotujemy do miękkości mięsa.
Kurczaka wyjmujemy, wywar przecedzamy, przelewamy do garnka.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki.
Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki.
Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym
ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Podajemy z makaronem soba i posiekaną natką pietruszki.
całkiem smacznie to wymyśliłeś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńBardzo apetyczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń