wtorek, 24 stycznia 2017

Rosół czosnkowo-imbirowy

Zdecydowanie najlepszy na przeziębienie. Mega smaczny i niesamowicie rozgrzewający. Idealny na mroźne dni.







Składniki

1/2 kurczaka kukurydzianego ( ok 1,5 kg)
2 liście laurowe
2 liście kaffiru
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny ziarnisty
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
100 g pieczarek
5 ząbków czosnku
5-6 cm imbiru
sok z limonki tajskiej
makaron soba
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Przygotowujemy wywar drobiowy:

Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2-2,5 l).
Dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe i kaffiru, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa.
Kurczaka wyjmujemy, wywar przecedzamy, przelewamy do garnka.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki.
Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki.
Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Podajemy z makaronem soba i posiekaną natką pietruszki.

4 komentarze: