piątek, 6 stycznia 2017

Drobiowa zupa curry

Pysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna. 







Składniki

2 łyżki masła
400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry)
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy curry
1,2 l bulionu drobiowego
100 g ryżu
2 łyżki słodkiej śmietany
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez kilka minut.
Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę seler, marchew i czosnek. Smażymy przez 5 min.
Następnie dodajemy curry, smażymy 2 min, aż smaki przejdą.
Wszystko zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień.
Dodajemy ryż, gotujemy bez przykrycia około 20 min.
Całość mieszamy ze śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

5 komentarzy: