Spaghetti z dynią i krewetkami
Spaghetti Zucca e gamberetti.
Składniki
-
350 g
spaghetti
-
300 g dyni
-
200 g
krewetek
-
pół cebuli
-
mielone
chili do smaku
-
posiekana natka pietruszki
-
pół
filiżanki białego wina
-
oliwa z
oliwek
-
sól
-
pieprz
-
starty
parmezan
Przygotowanie
Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę.
Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni, na 4 łyżkach oliwy z oliwek.
Dodałem dynię, smażyłem 5 minut.
Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem
winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino
zaczęło parować.
We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i
przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietruszką
i
startym parmezanem.
pysznosci!
OdpowiedzUsuńI to jakie ;)
Usuń