sobota, 3 grudnia 2016

Spaghetti z dynią i krewetkami

Spaghetti Zucca e gamberetti. 








Składniki

  • 350 g spaghetti
  • 300 g dyni
  • 200 g krewetek
  • pół cebuli
  • mielone chili do smaku
  • posiekana natka pietruszki
  • pół filiżanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

     

     

    Przygotowanie

      Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę.

    Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni, na 4 łyżkach oliwy z oliwek.
    Dodałem dynię, smażyłem 5 minut.

    Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino zaczęło parować.

    We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietruszką
    i startym parmezanem.

2 komentarze: