sobota, 15 października 2016

Schabowe czosnkowe

Danie, które przygotowuje się jednocześnie kilka etapów w jednym czasie ;) Nie jest to takie trudne ;) a, że smaczne...spróbujcie sami. Nas nie trzeba było długo namawiać. Trwało to chwilkę...może to ze względu na napięty harmonogram, może troszkę z jesiennej pogody, która wymuszała wylegiwanie się w pierzach :P 









Składniki

2 kotlety schabowe (po 200 g)
20 g smalcu
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
300 g ziemniaków
200 ml słodkiej śmietany
natka pietruszki
3 łyżki oleju

 

 

Przygotowanie

 
Mięso solimy, oprószamy pieprzem.

Ziemniaki obieramy, kroimy w julenkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Solimy.

W tym samym czasie smażymy kotlety z obu stron, na rozgrzanym smalcu.

Na pozostałym tłuszczu ze smażenia schabu, przygotowujemy sos.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Mieszamy.

Mięso i ziemniaki przekładamy na talerze, posypujemy natką. Podajemy z ulubioną surówką.

6 komentarzy: