Składniki
400 g łososia ze skórą1 duża marchew
1 duża pietruszka
1 mały seler
1/2 średniej cukinii
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
150 g grzybów shiitake
1 liść laurowy
1 liść kaffiru
8 łyżek ryżu
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Jarzyny obieramy, kroimy w zapałkę. Cukinię kroimy na
plasterki, później na zapałkę.
Grzyby czyścimy, kroimy na plasterki. Papryki kroimy w
paski. Drobno siekamy natkę.
Filet z łososia gotujemy razem (1,5 l wody) liściem laurowym
i kaffiru przez 10 min. Rybę wyjmujemy, oddzielamy mięso od skóry, rozdrabniamy
na mniejsze kawałki.
Do wywaru rybnego wrzucamy warzywa (oprócz papryk), natkę,
gotujemy 5 min, wrzucamy ryż i papryki i gotujemy do miękkości ryżu. Wrzucamy
łososia, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo fajna zupka :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
OdpowiedzUsuń