piątek, 9 września 2016

Zupa rybna z grzybami shiitake

Nie dlatego, że piątek, ryba pojawiła się. Bardziej z lenistwa, bo do sklepu schodzić nie chciało nam się. Korzystamy z tego, co w lodówce...czyli sprzątanie lodówki.






 

Składniki

400 g łososia ze skórą
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1 mały seler
1/2 średniej cukinii
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
150 g grzybów shiitake
1 liść laurowy
1 liść kaffiru
8 łyżek ryżu
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Jarzyny obieramy, kroimy w zapałkę. Cukinię kroimy na plasterki, później na zapałkę.
Grzyby czyścimy, kroimy na plasterki. Papryki kroimy w paski. Drobno siekamy natkę.

Filet z łososia gotujemy razem (1,5 l wody) liściem laurowym i kaffiru przez 10 min. Rybę wyjmujemy, oddzielamy mięso od skóry, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Do wywaru rybnego wrzucamy warzywa (oprócz papryk), natkę, gotujemy 5 min, wrzucamy ryż i papryki i gotujemy do miękkości ryżu. Wrzucamy łososia, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze: