Kotlety z ziemniaków
Klasyka polskiej kuchni
Składniki
-
750 g
ziemniaków
-
2 łyżki
tartej bułki
-
1 jajko
ugotowane na twardo
-
1 jajko
surowe
-
1 białko
-
sól
-
pieprz
-
1 cebula
-
1
łyżeczka tłuszczu
-
tarta
bułka do panierowania
-
150 g
tłuszczu do smażenia
- 2 łyżki maki do posypywania
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce.
Wyłożyłem je na deskę grubo posypana mąką, dodałem tartą bułkę, surowe
jajko, białko i jajko ugotowane na twardo drobno posiekane, posiekaną i
zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobiłem,
uformowałem gruby wałek, który pokroiłem w grube plastry. Z nich
uformowałem kotlety. Obsypałem je tartą bułką i smażyłem na mocno
rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Pycha, ja lubie z sosem pieczarkowym:)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie <3
UsuńMniam :D Znajde gdzies rowniez przepis na ta salatke ze zdjecia? Widze orzechy i rodzynki, i mnie intryguje :D
OdpowiedzUsuń;) Proszę bardzo ;) http://www.rngkitchen.pl/2016/07/kiszona-kapusta-z-winogronami.html
Usuń