sobota, 23 lipca 2016

Kotlety z ziemniaków

Klasyka polskiej kuchni 








Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 białko
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tłuszczu
  • tarta bułka do panierowania
  • 150 g tłuszczu do smażenia
  • 2 łyżki maki do posypywania

     

    Przygotowanie

      Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce.
    Wyłożyłem je na deskę grubo posypana mąką, dodałem tartą bułkę, surowe jajko, białko i jajko ugotowane na twardo drobno posiekane, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobiłem, uformowałem gruby wałek, który pokroiłem w grube plastry. Z nich uformowałem kotlety. Obsypałem je tartą bułką i smażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.

4 komentarze:

  1. Pycha, ja lubie z sosem pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :D Znajde gdzies rowniez przepis na ta salatke ze zdjecia? Widze orzechy i rodzynki, i mnie intryguje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Proszę bardzo ;) http://www.rngkitchen.pl/2016/07/kiszona-kapusta-z-winogronami.html

      Usuń