czwartek, 9 czerwca 2016

Bób z pecorino

Nadszedł czas bobu. 








Składniki

  • 400 g bobu
  • mała czerwona cebula
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/8 l bulionu jarzynowego
  • szczypta zmielonego kminku
  • łyżeczka świeżo posiekanej mięty
  • sól morska
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 100 g sera pecorino peperoncino
  • listki do garnirowania

     

    Przygotowanie

      Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem oliwę, smażyłem na małym ogniu na niej cebulę razem z bobem przez 2 minuty, dodałem bulion i kminek, zagotowałem pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Następnie odparowałem bulion, a bób wymieszałem z ziołami. Doprawiłem do smaku solą i sokiem z cytryny.
    Bób rozłożyłem na podgrzanych talerzach, pokroiłem ser w cienkie plastry, ułożyłem na wierzchu, całość udekorowałem listkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz