Bób z pecorino
Nadszedł czas bobu.
Składniki
-
400 g bobu
-
mała
czerwona cebula
-
2
łyżeczki oliwy z oliwek
-
1/8 l
bulionu jarzynowego
-
szczypta
zmielonego kminku
-
łyżeczka
świeżo posiekanej mięty
-
sól morska
-
1 łyżka
świeżo posiekanej pietruszki
-
2
łyżeczki soku cytrynowego
-
100 g
sera pecorino peperoncino
-
listki
do garnirowania
Przygotowanie
Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem oliwę, smażyłem na
małym ogniu na niej cebulę razem z bobem przez 2 minuty, dodałem bulion
i kminek, zagotowałem pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut.
Następnie odparowałem bulion, a bób wymieszałem z ziołami. Doprawiłem do
smaku solą i sokiem z cytryny.
Bób rozłożyłem na podgrzanych talerzach, pokroiłem ser w cienkie plastry, ułożyłem na wierzchu, całość udekorowałem listkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz