piątek, 6 maja 2016

Zupa chłopska

Z takiego połączenia wyszła nam zupa iście chłopska...swojskie smaki, boczek, kasza...pożywna, a jednak lekka. 









Składniki

2 młode marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
3 ziemniaki
biała część pora
500 g wędzonego boczku
100 g kaszy pęczak
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki mielonego kminku
mielona kozieradka
koperek
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew obieramy, kroimy w talarki.

Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pora kroimy w piórka.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kminek, zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min smażymy, cały czas mieszając. Zalewamy gorącą wodą (1,2 l), wrzucamy kaszę i gotujemy do jej miękkości.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz