Składniki
2 młode marchewki1 mały seler
1 pietruszka
3 ziemniaki
biała część pora
500 g wędzonego boczku
100 g kaszy pęczak
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki mielonego kminku
mielona kozieradka
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew obieramy, kroimy w talarki.
Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych
oczkach.
Pora kroimy w piórka.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kminek,
zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min smażymy, cały czas mieszając.
Zalewamy gorącą wodą (1,2 l),
wrzucamy kaszę i gotujemy do jej miękkości.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz