niedziela, 15 maja 2016

Pomidorowa

Kolejna zupa z tych tradycyjnych, goszczących w polskich domach. Robiona zazwyczaj po niedzielnym rosole, zwana potocznie "poniedziałkową"...teraz to może trochę odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo.







 

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 150 g żołądków drobiowych
  • 200 wołowiny (np szponder)
  • 1 kapelusz podgrzybka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por (biała część)
  • kawałek kapusty włoskiej
  • gałązka estragonu
  • gałązka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  •  świeża bazylia
  • 1 łyżka ziół toskańskich 
  • 100 g ryżu

     

     Przygotowanie

      Mięso umyłem, osuszyłem, przełożyłem do garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem.

    Do wywaru dodałem obraną marchew, seler, podpaloną cebulę, podpaloną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku i świeże zioła. Gotowałem na wolnym ogniu 120 min, po czym wywar przecedziłem przez gazę. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.

    Do przecedzonego wywaru dodałem ryż, gotowałem 10 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszałem, żeby ryż nie przywarł do dna garnka.

    Dodałem koncentrat pomidorowy i ziła toskańskie, gotowałem do miękkości ryżu.

    Zabieliłem śmietaną, podałem z posiekaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz