poniedziałek, 15 lutego 2016

Żeberka pieczone w coli

W tej wersji żeberka są wyjątkowo soczyste.







 

Składniki

1,5 kg żeberek wieprzowych
500 ml coca~coli
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 
sól

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy na kawałki, nacieramy solą.

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, sosem sojowym, słodką papryką i ostrą. Marynatą zalewamy mięso, obtaczamy tak, by całe było nią pokryte. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy colą i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, zapiekamy 90 min pod przykryciem, następnie 30 min bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz