Składniki
1,5 kg żeberek wieprzowych500 ml coca~coli
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól
Przygotowanie
Mięso kroimy na kawałki, nacieramy solą.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, sosem
sojowym, słodką papryką i ostrą. Marynatą zalewamy mięso, obtaczamy tak, by
całe było nią pokryte. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na
rozgrzanym oleju z obu stron.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy colą i
wstawiamy do rozgrzanego do 180°C
piekarnika, zapiekamy 90 min pod przykryciem, następnie 30 min bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz