Cebularze
Przepis inspirowany blogiem "Gotuję bo lubię".
Składniki
-
Ciasto :
350 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
30 g
świeżych drożdży
-
3/4
szklanki ciepłego mleka
-
1
łyżeczka cukru
-
sól
-
2 łyżki
oleju
-
Nadzienie: 6 dużych cebul
-
4 łyżki
oleju rzepakowego
-
2 łyżki
śmietany kremówki
-
sól
-
pieprz
świeżo mielony
-
starty
ser żółty ( wg uznania )
Przygotowanie
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowałem zaczyn i odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodałem pozostałe mleko (wcześniej odrobinę
podgrzane, ale nie gorące) oraz resztę składników. Zagniotłem elastyczne
ciasto ręcznie około 8-10 minut, przykryłem ściereczką i odstawiłem w
ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowałem farsz. Cebulę pokroiłem w
cienkie pół plasterki i podsmażyłem je na oleju. Dodałem sporą szczyptę
soli oraz pieprzu, 3 łyżki wody oraz śmietankę i dusiłem ją około 10
minut często mieszając (cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz
odstawiłem do wystygnięcia, doprawiłem do smaku.
Wyrośnięte ciasto podzieliłem na 9 równych części. Uformowałem z nich
kulki i ułożyłem na blasze pozostawiając na około 15 minut. Wyrośnięte
kulki spłaszczyłem, a dodatkowo płaskim dnem szklanki zrobiłem
zagłębienie w które nałożyłem farsz. Wierzch lekko posypałem żółtym
serem.
Cebularze wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem 25 minut.
Ale apetyczne....
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuń