wtorek, 16 lutego 2016

Cebularze

Przepis inspirowany blogiem "Gotuję bo lubię". 








Składniki

  • Ciasto : 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie: 6 dużych cebul
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • starty ser żółty ( wg uznania )

     

    Przygotowanie



    Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowałem zaczyn i odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut.
    Do wyrośniętego zaczynu dodałem pozostałe mleko (wcześniej odrobinę podgrzane, ale nie gorące) oraz resztę składników. Zagniotłem elastyczne ciasto ręcznie około 8-10 minut, przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
    W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowałem farsz. Cebulę pokroiłem w cienkie pół plasterki i podsmażyłem je na oleju. Dodałem sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 3 łyżki wody oraz śmietankę i dusiłem ją około 10 minut często mieszając (cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz odstawiłem do wystygnięcia, doprawiłem do smaku.
    Wyrośnięte ciasto podzieliłem na 9 równych części. Uformowałem z nich kulki i ułożyłem na blasze pozostawiając na około 15 minut. Wyrośnięte kulki spłaszczyłem, a dodatkowo płaskim dnem szklanki zrobiłem zagłębienie w które nałożyłem farsz. Wierzch lekko posypałem żółtym serem.
    Cebularze wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem 25 minut.



2 komentarze: