sobota, 27 lutego 2016

Smażone sandwicze

Jeśli mamy mało czasu na gotowanie przedstawiamy propozycję na szybkie i sycące sandwicze. Znakomicie sprawdza się do nich majonez od Folwark , lekkim o aksamitnym smaku.






 

Składniki

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 8 cienkich plasterków bekonu
  • szklanka startego ostrego sera cheddar
  • pomidor pokrojony na cząstki
  • 4 łyżki majonezu

     

    Przygotowanie

      Boczek wysmażyłem na średnim ogniu, aż był rumiany i chrupiący.
    Podczas smażenia odwracałem od czasu do czasu. Osączyłem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Cztery kromki chleba posypałem serem, na wierzchu ułożyłem pokrojonego pomidora.( bez nasionek, osączonego z soku na papierowym ręczniku ). Posypałem pieprzem, położyłem 2 plasterki smażonego bekonu. Posypałem resztą sera, przykryłem pozostałymi kromkami. Wierzch sandwiczów posmarowałem majonezem. Rozgrzałem dwie duże patelni. Na każdej ułożyłem po 2 sandwicze, stroną z majonezem do dołu. Sandwicze obciążyłem, smażyłem około 2 minuty, aż spód się przyrumienił. Wierzch każdego sandwicza posmarowałem resztą majonezu, odwróciłem majonezem do dołu, smażyłem kolejne 2 minuty. Przed podaniem przekroiłem sandwicze po przekątnej na połowę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz