Smażone sandwicze
Jeśli mamy mało czasu na gotowanie przedstawiamy propozycję na szybkie i sycące sandwicze. Znakomicie sprawdza się do nich majonez od Folwark , lekkim o aksamitnym smaku.
Składniki
-
4 kromki
pełnoziarnistego chleba tostowego
-
8
cienkich plasterków bekonu
-
szklanka
startego ostrego sera cheddar
-
pomidor
pokrojony na cząstki
-
4 łyżki
majonezu
Przygotowanie
Boczek wysmażyłem na średnim ogniu, aż był rumiany i chrupiący.
Podczas smażenia odwracałem od czasu do czasu. Osączyłem na papierowym
ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Cztery kromki chleba posypałem serem, na
wierzchu ułożyłem pokrojonego pomidora.( bez nasionek, osączonego z soku
na papierowym ręczniku ). Posypałem pieprzem, położyłem 2 plasterki
smażonego bekonu. Posypałem resztą sera, przykryłem pozostałymi
kromkami. Wierzch sandwiczów posmarowałem majonezem. Rozgrzałem dwie
duże patelni. Na każdej ułożyłem po 2 sandwicze, stroną z majonezem do
dołu. Sandwicze obciążyłem, smażyłem około 2 minuty, aż spód się
przyrumienił. Wierzch każdego sandwicza posmarowałem resztą majonezu,
odwróciłem majonezem do dołu, smażyłem kolejne 2 minuty. Przed podaniem
przekroiłem sandwicze po przekątnej na połowę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz