Składniki
2 szalotki1 łyżka masła ghee
1/2 główki kapusty białej (małej)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu (nasiona)
1 papryczka chili
2 cm świeżego imbiru
1/2 puszki pomidorów krojonych
3 ziemniaki
1,2 l bulionu warzywnego
natka pietruszki (2 łyżki)
szczypta curry
pieprz
Przygotowanie
Posiekaną szalotkę szklimy na maśle, dodajemy posiekany
czosnek lekko dusimy.
Do cebuli dodajemy kumin, posiekaną papryczkę i imbir.
Całość dusimy pod przykryciem 5 min.
Następnie wrzucamy pomidory wraz z zalewą. Dusimy kolejne 5
min.
Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do
pomidorów, zalewamy bulionem.
Kapustę szatkujemy, natkę siekamy, wrzucamy do zupy i
gotujemy do jej miękkości.
Całość doprawiamy curry i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz