sobota, 27 lutego 2016

Kapuśniak po indyjsku

Troszkę odmiany, orientu i lekkiej ostrości.








Składniki

2 szalotki
1 łyżka masła ghee
1/2 główki kapusty białej (małej)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu (nasiona)
1 papryczka chili
2 cm świeżego imbiru
1/2 puszki pomidorów krojonych
3 ziemniaki
1,2 l bulionu warzywnego
natka pietruszki (2 łyżki)
szczypta curry
pieprz

 

 Przygotowanie

 
Posiekaną szalotkę szklimy na maśle, dodajemy posiekany czosnek lekko dusimy.

Do cebuli dodajemy kumin, posiekaną papryczkę i imbir. Całość dusimy pod przykryciem 5 min.

Następnie wrzucamy pomidory wraz z zalewą. Dusimy kolejne 5 min.

Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do pomidorów, zalewamy bulionem.

Kapustę szatkujemy, natkę siekamy, wrzucamy do zupy i gotujemy do jej miękkości.
Całość doprawiamy curry i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza