Filet z miruny nowozelandzkiej w sosie chrzanowym
Połączenie smażonej ryby z sosem chrzanowym okazało się "strzałem w dziesiątkę".
Składniki
-
400 g
filetów z miruny nowozelandzkiej
-
2 łyżki mąki
-
sok z
polowy cytryny
-
5 łyżek
oleju
-
3-4
łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika
-
1 pęczek
koperku
-
1 łyżka
masła
-
100-120
ml słodkiej śmietany
-
sól
-
cukier
-
pieprz
świeżo mielony
Przygotowanie
Filety opłukałem, odsączyłem na kuchennym ręczniku, oprószyłem
sola i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny i na pół godziny wstawiłem
do lodówki.
Masło rozpuściłem na patelni, wsypałem pół łyżki mąki i smażyłem na
średnim ogniu 2 minuty, tak aby mąka się nie zrumieniła. Dodałem chrzan,
smażyłem 2 minuty, wlałem 150 ml wody, wsypałem ćwierć łyżeczki soli i
gotowałem 5 minut. Dodałem umyty i posiekany koperek. Gotowałem jeszcze 2
minuty.
Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami sosu i wlałem do reszty.
Doprawiłem solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zagotowałem, zdjąłem z
ognia i trzymałem w cieple.
Filety oprószyłem mąką, smażyłem na rozgrzanym oleju, na jasnozłoty
kolor po 4-5 minut z każdej strony. Osączyłem na ręczniku. Podałem z
sosem chrzanowym, surówką z kapusty pekińskiej i pieczonymi w ziołach
ziemniakami pepite.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz