poniedziałek, 1 lutego 2016

Filet z miruny nowozelandzkiej w sosie chrzanowym

Połączenie smażonej ryby z sosem chrzanowym okazało się "strzałem w dziesiątkę". 








Składniki

  • 400 g filetów z miruny nowozelandzkiej
  • 2 łyżki mąki
  • sok z polowy cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 3-4 łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 100-120 ml słodkiej śmietany
  • sól
  • cukier
  • pieprz świeżo mielony

     

    Przygotowanie

      Filety opłukałem, odsączyłem na kuchennym ręczniku, oprószyłem sola i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny i na pół godziny wstawiłem do lodówki.
    Masło rozpuściłem na patelni, wsypałem pół łyżki mąki i smażyłem na średnim ogniu 2 minuty, tak aby mąka się nie zrumieniła. Dodałem chrzan, smażyłem 2 minuty, wlałem 150 ml wody, wsypałem ćwierć łyżeczki soli i gotowałem 5 minut. Dodałem umyty i posiekany koperek. Gotowałem jeszcze 2 minuty.
    Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami sosu i wlałem do reszty. Doprawiłem solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zagotowałem, zdjąłem z ognia i trzymałem w cieple.
    Filety oprószyłem mąką, smażyłem na rozgrzanym oleju, na jasnozłoty kolor po 4-5 minut z każdej strony. Osączyłem na ręczniku. Podałem z sosem chrzanowym, surówką z kapusty pekińskiej i pieczonymi w ziołach ziemniakami pepite.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz