Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem
Połączenie wątróbki z cebulą i jabłkiem, to efekt gwarantowany jeśli chodzi o łączenie takich smaków.
Składniki
-
500 g
wątróbki gęsiej
-
2 łyżki
masła klarowanego
-
3 łyżki
smalcu gęsiego
-
1 jabłko
-
2
średnie cebule
-
sól
-
pieprz
-
1
łyżeczka brązowego cukru
-
mąka
Przygotowanie
Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki.
Cebulę obrałem i pokroiłem w piórka. Jabłka przeciąłem na cztery części,
usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na mniejsze kawałki, jedną
ćwiartkę pokroiłem ze skórką.
Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła klarowanego. Wsypałem cukier i
podgrzewałem na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował.
Dodałem cebulę i jabłka. Smażyłem 10 minut.
W tym samym czasie na drugiej patelni roztopiłem smalec gęsi. Wątróbkę
obtoczyłem w mące i smażyłem z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka
powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiłem solą i
pieprzem. Podawałem z karmelizowaną cebulą i jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz