piątek, 18 grudnia 2015

Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Połączenie wątróbki z cebulą i jabłkiem, to efekt gwarantowany jeśli chodzi o łączenie takich smaków. 







Składniki

  • 500 g wątróbki gęsiej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki smalcu gęsiego
  • 1 jabłko
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • mąka

     

    Przygotowanie

      Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Cebulę obrałem i pokroiłem w piórka. Jabłka przeciąłem na cztery części, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę pokroiłem ze skórką.
    Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła klarowanego. Wsypałem cukier i podgrzewałem na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodałem cebulę i jabłka. Smażyłem 10 minut.
    W tym samym czasie na drugiej patelni roztopiłem smalec gęsi. Wątróbkę obtoczyłem w mące i smażyłem z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiłem solą i pieprzem. Podawałem z karmelizowaną cebulą i jabłkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz