wtorek, 15 grudnia 2015

Castellane z grzybami w sosie gorgonzola

Przygotowanie tego dania jest bajecznie proste. nie wymaga zbyt długiego stania przy garnkach, więc sprawdzi się jako obiad na szybko. Jeśli nie posiadacie mrożonych grzybów, alternatywą mogą być pieczarki, które podsmażymy razem z cebulą. Smak gorgonzoli jest lekko zredukowany przez śmietanę. Wspaniale komponuje się z grzybami i makaronem.







 

Składniki

400 g makaronu castellane
200 g mrożonych grzybów
100 g sera gorgonzola
150 g śmietany kremówki
1 cebula
1 łyżeczka masła klarowanego
500 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu, zalewamy gorącym bulionem i wrzucamy zamrożone grzyby. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser, rozpuszczamy. Do całości dodajemy śmietanę, cały czas mieszając by nie powstały grudki, redukujemy sos do ulubionej konsystencji. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy z powstałym sosem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz