Składniki
1 kg cebuli2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
250 ml białego wina
750 ml bulionu warzywnego
bagietka
żółty ser
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule obieramy, szklimy na oliwie, zasypujemy cukrem i
chwilę karmelizujemy. Następnie zalewamy winem, lekko odparowujemy ( ok. 10 min
na średnim płomieniu ). Zalewamy gorącym bulionem, pod przykryciem gotujemy
15-20 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Bagietkę kroimy na 1 cm kromki, posypujemy startym serem,
zapiekamy 5-6 min w temp 200°C.
Zupę podajemy ze świeżo upieczoną bagietką
czy Ty musisz takie smakowitości nocą dodawać ;)
OdpowiedzUsuń:) Czasami zdarza się podjadać ;)
Usuń