wtorek, 10 listopada 2015

Zupa cebulowa na winie

Uwielbiamy smaki jesieni. Zupa cebulowa jest jedną z tych, które nigdy nam się nie znudzą. Prosta i szybka w przygotowaniu, ze świetnymi grzankami...można też ją zmiksować...ale czasami warto opuścić ten temat i zjeść coś, co czuć pod zębami ;)



Składniki

1 kg cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
250 ml białego wina
750 ml bulionu warzywnego
bagietka
żółty ser
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Cebule obieramy, szklimy na oliwie, zasypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy. Następnie zalewamy winem, lekko odparowujemy ( ok. 10 min na średnim płomieniu ). Zalewamy gorącym bulionem, pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Bagietkę kroimy na 1 cm kromki, posypujemy startym serem, zapiekamy 5-6 min w temp 200°C.
Zupę podajemy ze świeżo upieczoną bagietką

2 komentarze: