Karp z pieca - rácponty
Tak przygotowany karp też zachwyci smakoszy tej ryby.
Składniki
- 1 karp - 2,5 kg
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 kg ziemniaków
- 250 g cebuli
- 100 g masła
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem
papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w
równych odstępach. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na plasterki. Cebulę
pokroiłem w krążki. Brytfannę nasmarowałem masłem, na dnie ułożyłem
ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie położyłem karpia, piekłem godzinę na
drugim poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie
stopiłem w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas
polewałem karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną ( pół litra ). Pod
koniec pieczenia polałem resztą śmietany i posypałem papryką. Podałem od
razu po przygotowaniu.
o rany ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D
Usuń