piątek, 27 listopada 2015

Karp z pieca - rácponty

Tak przygotowany karp też zachwyci smakoszy tej ryby. 










Składniki

  • 1 karp - 2,5 kg
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 kg ziemniaków
  • 250 g cebuli
  • 100 g masła
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany

     

     

    Przygotowanie

    Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na plasterki. Cebulę pokroiłem w krążki. Brytfannę nasmarowałem masłem, na dnie ułożyłem ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie położyłem karpia, piekłem godzinę na drugim poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie stopiłem w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewałem karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną ( pół litra ). Pod koniec pieczenia polałem resztą śmietany i posypałem papryką. Podałem od razu po przygotowaniu.

2 komentarze: