Składniki
4 kotlety z karkówki ( po 200 g )1 duża cebula
olej do smażenia
6 łyżek mąki
500 g borowików
1 łyżka masła
500 ml bulionu warzywnego
250 g śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą
i pieprzem, obtaczamy w mące. Oliwę rozgrzewamy na patelni, mięso podsmażamy z
obu stron na złoty kolor.
W rondelku na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso
i zalewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 min. Grzyby czyścimy,
kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa. Całość dusimy jeszcze 10-15 min. Śmietanę
mieszamy z wywarem i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i podgrzewamy
przez kilka minut. Danie doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz