niedziela, 13 września 2015

Filet z kaczki po azjatycku

Delikatny filet z kaczki, aromatyzowany świeżym imbirem z dodatkiem grzybów mun.
Zamiast sherry możemy użyć mieszanki soków z pomarańczy, limonki i marakui.












Składniki

800 g filetów z kaczki (ze skórą)
4 szalotki
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
50 g grzybów mun
1 limonka
250 ml wytrawnego sherry
250 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Skórę na filetach nacinamy na krzyż. Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Szalotkę skroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy na zapałkę (julienne). Czosnek i imbir obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
Grzyby moczymy we wrzątku, odcedzamy i kroimy w paski.
Limonkę obieramy, skórkę siekamy, z owocu wyciskamy sok.
Szalotkę, marchew, czosnek, imbir, grzyby i skórkę limonki przekładamy do naczynia z mięsem.
Sherry mieszamy z bulionem i sokiem z limonki. 2/3 płynu wlewamy do mięsa. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 40 min w temperaturze 220°C.
Następnie dodajemy resztę płynu i pieczemy kolejne 10 min.

1 komentarz:

  1. uwielbiam pierś z kaczki, przepis wydaję się być znakomity. Może kiedyś wypróbuję

    OdpowiedzUsuń