sobota, 22 sierpnia 2015

Zupa z kurek z makaronem

Sezon kurkowy trwa, więc trzeba go w pełni wykorzystać. Niestety w lasach sucho, więc musieliśmy kupić od zawodowych grzybiarzy.














Składniki

250 g kurek
1/2 łyżki masła
150 g makaronu cavaletti
250 ml śmietany 18%
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 l bulionu warzywnego
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Kurki czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w paski marchewką dusimy na maśle. Do grzybów wlewamy gorący bulion, gotujemy kilka minut, wrzucamy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość zabielamy śmietaną, dodajemy posiekany szczypiorek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

1 komentarz:

  1. Zupa z kurek jest jedną z moich ulubionych. Szkoda, że sezon na nie tak krótko trwa.

    OdpowiedzUsuń