wtorek, 23 czerwca 2015

Zupa kalafiorowa z ryżem i ziemniakami

Smaczna i delikatna w smaku zupa.
















Składniki

1 mały kalafior
300 g żeberek
1 pęczek młodej włoszczyzny
2 ziemniaki
250 ml śmietany 18%
3 łyżki ryżu
pęczek szczypiorku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Przygotowujemy wywar mięsno warzywny. Do zimnej wody (1,5 l) wkładamy żeberka, zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy oczyszczoną i obraną włoszczyznę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 min. Mięso i włoszczyznę wyjmujemy, marchew kroimy na talarki. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Razem ze śmietaną i odrobiną miksujemy. Dodajemy do zupy razem z ryżem. Gotujemy na wolnym ogniu 20-25 min. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną marchew. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy z posiekanym szczypiorem.

1 komentarz:

  1. Pysznie to wygląda, musze spróbować twojego przepisu. Polecam ci też staropolski przepis na kalafiorowa - http://przepisybabci.com/zupa-kalafiorowa/

    OdpowiedzUsuń