Składniki
1 mały kalafior300 g żeberek
1 pęczek młodej włoszczyzny
2 ziemniaki
250 ml śmietany 18%
3 łyżki ryżu
pęczek szczypiorku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy wywar mięsno warzywny. Do zimnej wody (1,5 l) wkładamy żeberka,
zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy oczyszczoną i obraną włoszczyznę,
solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 min. Mięso i włoszczyznę wyjmujemy,
marchew kroimy na talarki. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Razem ze śmietaną i odrobiną miksujemy.
Dodajemy do zupy razem z ryżem. Gotujemy na wolnym ogniu 20-25 min. Pod koniec
gotowania dodajemy pokrojoną marchew. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i
ziołami prowansalskimi, mieszamy z posiekanym szczypiorem.
Pysznie to wygląda, musze spróbować twojego przepisu. Polecam ci też staropolski przepis na kalafiorowa - http://przepisybabci.com/zupa-kalafiorowa/
OdpowiedzUsuń