piątek, 12 czerwca 2015

Kurczak duszony w soku z kiszonej kapusty

Kurczak przygotowany w ten sposób jest kruchy i soczysty. Doskonałym jego uzupełnieniem jest sos słodko-kwaśny.














Składniki

1 kg pałek z kurczaka
6 łyżek oleju słonecznikowego
4 duże cebule
2 łodygi selera naciowego
250 g pieczarek
1 pęczek natki pietruszki
1 szkl kwasu z kapusty kiszonej
4 łyżki ketchupu
mąka
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Pałki myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i seler naciowy (plasterki) ,umieszczamy na mięsie (bez tłuszczu). Pokrojone na plasterki pieczarki ,smażymy na tym samym tłuszczu ,na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Wykładamy na cebulę. Kwas z kapusty mieszamy z ketchupem ,doprawiamy pieprzem. Przygotowaną zalewą polewamy potrawę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,wkładamy naczynie i zapiekamy ok. 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz