Składniki
1 kg pałek z kurczaka6 łyżek oleju słonecznikowego
4 duże cebule
2 łodygi selera naciowego
250 g pieczarek
1 pęczek natki pietruszki
1 szkl kwasu z kapusty kiszonej
4 łyżki ketchupu
mąka
sól ,pieprz
Przygotowanie
Pałki myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,oprószamy solą
i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
,przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną
w piórka cebulę i seler naciowy (plasterki) ,umieszczamy na mięsie (bez
tłuszczu). Pokrojone na plasterki pieczarki ,smażymy na tym samym tłuszczu ,na
koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Wykładamy na cebulę. Kwas z
kapusty mieszamy z ketchupem ,doprawiamy pieprzem. Przygotowaną zalewą polewamy
potrawę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,wkładamy naczynie i
zapiekamy ok. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz