sobota, 27 czerwca 2015

Gołąbki z bulgurem i cielęciną

Uwielbiamy gołąbki, uwielbiamy bulgur...postanowiliśmy połączyć je w jedną całość. Do tego szalotki i delikatne mięso, połączone z natką. Pycha.












Składniki

1 mała kapusta (młoda)
250 g kaszy bulgur
500 g łopatki cielęcej
1 pęczek natki pietruszki
50 g kiełków rzodkiewki
3 łyżki oliwy z oliwek
4 szalotki
sól, pieprz
300 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie

 
Z kapusty wycinamy głąb i sparzamy. Następnie delikatnie odrywamy liście i usuwamy grubsze „nerwy”.
Bulgur gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Studzimy.
Mięso mielimy na średnich oczkach i dodajemy do bulguru razem z posiekaną natką, kiełkami, posiekaną i zeszkloną na oliwie z oliwek, szalotką. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy liść wykładamy farsz, zawijamy i układamy w brytfance. Całość zalewamy bulionem i zapiekamy 50 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną posiekanej mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz