Składniki
1 mała kapusta (młoda)250 g kaszy bulgur
500 g łopatki cielęcej
1 pęczek natki pietruszki
50 g kiełków rzodkiewki
3 łyżki oliwy z oliwek
4 szalotki
sól, pieprz
300 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
Z kapusty wycinamy głąb i sparzamy. Następnie delikatnie
odrywamy liście i usuwamy grubsze „nerwy”.
Bulgur gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Studzimy.
Mięso mielimy na średnich oczkach i dodajemy do bulguru razem
z posiekaną natką, kiełkami, posiekaną i zeszkloną na oliwie z oliwek,
szalotką. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy liść wykładamy farsz, zawijamy i układamy w
brytfance. Całość zalewamy bulionem i zapiekamy 50 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym
sosem lub jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną posiekanej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz