niedziela, 7 czerwca 2015

Chłodnik z botwinki


Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni.














Składniki

1 l kefiru
250 ml śmietany 18%
2 duże ogórki gruntowe
2 jajka
sok z 1/2 cytryny
pęczek koperku
pęczek botwiny
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy sok z cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy.
Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz