środa, 20 maja 2015

Pieczony solony dorsz (Baccala al forno con patate)

Smaczna rybna zapiekanka ,robi się w oka mgnieniu.
















Składniki

750 g filetu z dorsza
750 g ziemniaków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
5 łyżek bułki tartej
sól ,pieprz

Przygotowanie

Połową ilości oliwy smarujemy dno naczynia do zapiekania. Dorsza kroimy na kawałki ,solimy z obu stron i układamy na dno naczynia.
Ziemniaki obieramy i kroimy na dużą kostkę ,układamy na rybie. Oprószamy posiekaną natką pietruszki ,posypujemy posiekaną cebulą i czosnkiem ,następnie oregano. Oprószamy solą i sporą ilością pieprzu. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałą oliwą i zapiekamy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz