Zdrowe ,smaczne i soczyste.
Składniki
- 600 g mielonego mięsa z udźca indyczego
- 1/2 szklanki posiekanych szalotek
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka tabasco
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól
- pieprz
- 4 bułki
- 4 liście sałaty
- Salsa : 3 duże pomidory malinowe
- garść posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Przygotowałem salsę : sparzyłem pomidory, obrałem, pokroiłem w
kostkę i osączyłem na sitku. Przełożyłem do miski, zmiksowałem z garścią
posiekanych listków bazylii, oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku,
solą i pieprzem.
Umyłem udźce indycze, zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości. Tak
przygotowane mięso zmieliłem (drobne oczka). Wymieszałem z połową
szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i
kuminem, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem 4 kotlety, które
usmażyłem na pozostałej łyżce oleju ( po 3 minuty z każdej strony) na
średnim ogniu, następnie zmniejszyłem ogień i smażyłem jeszcze ok. 4
minuty, odwracając kotlety po dwóch minutach. Bułki przekroiłem na pół i
opiekłem w piekarniku. Spody bułek obłożyłem sałatą i mięsem, skropiłem
salsą i przykryłem odkrojonymi wierzchami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz