czwartek, 21 maja 2015

Burger z indyka

Zdrowe ,smaczne i soczyste.
















Składniki

  • 600 g mielonego mięsa z udźca indyczego
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól
  • pieprz
  • 4 bułki
  • 4 liście sałaty
  • Salsa : 3 duże pomidory malinowe
  • garść posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

    Przygotowanie

      Przygotowałem salsę : sparzyłem pomidory, obrałem, pokroiłem w kostkę i osączyłem na sitku. Przełożyłem do miski, zmiksowałem z garścią posiekanych listków bazylii, oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

    Umyłem udźce indycze, zdjąłem skórę, oddzieliłem mięso od kości. Tak przygotowane mięso zmieliłem (drobne oczka). Wymieszałem z połową szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem 4 kotlety, które usmażyłem na pozostałej łyżce oleju ( po 3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, następnie zmniejszyłem ogień i smażyłem jeszcze ok. 4 minuty, odwracając kotlety po dwóch minutach. Bułki przekroiłem na pół i opiekłem w piekarniku. Spody bułek obłożyłem sałatą i mięsem, skropiłem salsą i przykryłem odkrojonymi wierzchami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz