Składniki
700 g filetów z dorsza1/2 szklanki kwasu z kapusty
1/2 szklanki kapusty kiszonej
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
1 jajko
sok z cytryny
sól ,pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Filety z dorsza płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem
,oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Skrapiamy sokiem z cytryny ,oprószamy
mąką.
W misce przygotowujemy ciasto. Mleko oraz kwas z kapusty
mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę (ciasto ma być bardzo gęste) ,dokładnie
mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odciskamy z
zalewy ,drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy.
Filety rybne zanurzamy w cieście i smażymy na mocno
rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Koniecznie muszę spróbować, brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuń