Kuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację.
Składniki
- 200 g sera feta
- 2 bakłażany
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 3 łyżki kaszy bulgur
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu,
przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”,
osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od
skórki.
Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do
miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem,
oregano.
Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut.
Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy
bakłażanowo-serowej, wymieszałem.
Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą
i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana
nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki
pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez
około godzinę.
Wygląda smakowicie :) I przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam pieczonego bakłażana :o A tym bardzo skusiłaś :D
OdpowiedzUsuń