czwartek, 9 kwietnia 2015

Bakłażan zapiekany z serem feta

Kuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację.
















Składniki

  • 200 g sera feta
  • 2 bakłażany
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki kaszy bulgur

    Przygotowanie

    Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki.
    Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano.
    Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem.
    Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę.

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie :) I przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam pieczonego bakłażana :o A tym bardzo skusiłaś :D

    OdpowiedzUsuń