niedziela, 15 marca 2015

Seler naciowy w szynce parmeńskiej

Przystawka z pysznych składników : szynka dojrzewająca , seler naciowy, boczniaki, połączone ze słodkimi brzoskwiniami... Można użyć dowolnego ulubionego owocu : banan, ananas...












Składniki

  • 9 plasterków szynki parmeńskiej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 9 plasterków sera żółtego
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 boczniaki królewskie
  • 3 łyżki startego łagodnego sera
  • masło do podsmażenia boczniaków i wysmarowania formy

    Przygotowanie


    Łodygi selera blanszowałem przez 1 minutę we wrzątku, następnie każdą podzieliłem na trzy części. Boczniaki pokroiłem na paski, poddusiłem na rozgrzanym maśle. Brzoskwinie również pokroiłem w paski. Na plasterkach szynki ułożyłem po plasterku żółtego sera, kawałki selera, kilka pasków boczniaka i brzoskwiń. Zawinąłem szynkę w rulony, spiąłem wykałaczkami.
     Formę żaroodporną wysmarowałem masłem, ułożyłem w niej przygotowaną szynkę, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

2 komentarze:

  1. O wow! Ale extra to wygląda! uwielbiam szynkę i seler naciowy! Muszę zrobić takie pyszności :) Ja mam swój ulubiony przepis na seler naciowy, o którym też u siebie na blogu pisała, ale coś czuję że teraz będę mieć dwa ulubione :)

    OdpowiedzUsuń