Przystawka z pysznych składników : szynka dojrzewająca , seler naciowy, boczniaki, połączone ze słodkimi brzoskwiniami...
Można użyć dowolnego ulubionego owocu : banan, ananas...
Składniki
- 9 plasterków szynki parmeńskiej
- 3 łodygi selera naciowego
- 9 plasterków sera żółtego
- 3 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 boczniaki królewskie
- 3 łyżki startego łagodnego sera
- masło do podsmażenia boczniaków i wysmarowania formy
Przygotowanie
Łodygi selera blanszowałem przez 1 minutę we wrzątku, następnie
każdą podzieliłem na trzy części. Boczniaki pokroiłem na paski,
poddusiłem na rozgrzanym maśle. Brzoskwinie również pokroiłem w paski.
Na plasterkach szynki ułożyłem po plasterku żółtego sera, kawałki
selera, kilka pasków boczniaka i brzoskwiń. Zawinąłem szynkę w rulony,
spiąłem wykałaczkami.
Formę żaroodporną wysmarowałem masłem, ułożyłem w niej przygotowaną
szynkę, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
O wow! Ale extra to wygląda! uwielbiam szynkę i seler naciowy! Muszę zrobić takie pyszności :) Ja mam swój ulubiony przepis na seler naciowy, o którym też u siebie na blogu pisała, ale coś czuję że teraz będę mieć dwa ulubione :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń