czwartek, 12 marca 2015

Kotlety mielone z nadzieniem z cykorii i mozzarelli

Mielone w nowym wydaniu smakują rewelacyjnie. Polecamy.















Składniki

Farsz:
por (biała część)
cykoria (duża)
łyżeczka oliwy z oliwek
duża kulka mozzarelli
1/2 łyżki bułki tartej
sól ziołowa

Kotlety:
300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
jajko
50 ml mleka
bułka tarta
pomidor
łyżka ziół prowansalskich
maggi
pieprz

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

Przygotowanie

 
Por i cykorię (głąb wycinamy) siekamy ,podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miseczki.
Ser kroimy w kostkę i razem z warzywami mieszamy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odrobinę bułki tartej ,mieszamy do smaku doprawiamy solą ziołową.
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,mlekiem ,ziołami ,sparzonym (obranym ze skórki) i pokrojonym w kostkę pomidorem ,bułką tartą (masa ma być plastyczna ,nie lejąca) ,do smaku doprawiamy maggi i pieprzem.
Z masy serowej lepimy 6 kulek.
Wyrobione mięso dzielimy na 6 porcji.
Każdą przedzielamy na pół ,na środek z każdej połówki (rozwałkowujemy mięso) dajemy farsz serowy ,przykrywamy drugą połówką i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz