Składniki
Farsz:por (biała część)
cykoria (duża)
łyżeczka oliwy z oliwek
duża kulka mozzarelli
1/2 łyżki bułki tartej
sól ziołowa
Kotlety:
300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
jajko
50 ml mleka
bułka tarta
pomidor
łyżka ziół prowansalskich
maggi
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Przygotowanie
Por i cykorię (głąb wycinamy) siekamy ,podsmażamy na oliwie.
Przekładamy do miseczki.
Ser kroimy w kostkę i razem z warzywami mieszamy i
rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odrobinę bułki tartej ,mieszamy do smaku
doprawiamy solą ziołową.
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,mlekiem ,ziołami
,sparzonym (obranym ze skórki) i pokrojonym w kostkę pomidorem ,bułką tartą
(masa ma być plastyczna ,nie lejąca) ,do smaku doprawiamy maggi i pieprzem.
Z masy serowej lepimy 6 kulek.
Wyrobione mięso dzielimy na 6 porcji.
Każdą przedzielamy na pół ,na środek z każdej połówki
(rozwałkowujemy mięso) dajemy farsz serowy ,przykrywamy drugą połówką i
formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej
strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz