sobota, 14 marca 2015

Dorsz w cieście francuskim z serem camembert

Dorsz ,nasza ulubiona ryba owinięta ciastem francuskim. Smak podkreśla camembert z pieprzem i sos śmietanowy. Dodatkowy atut dania ,całość można przygotować w 30 min. Do tego polecamy surówkę z kiszonej kapusty. Przepis na dwie osoby.









Składniki

400 g filetu z dorsza
ciasto francuskie
2 sery camembert z pieprzem (okrągłe ,po 120 g)
1/2 szkl ugotowanego ryżu jaśminowego (może być inny)
natka pietruszki
żółtko jajka
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Filet rybny dzielimy na pół ,płuczemy i osuszamy papierowym  ręcznikiem. Oprószamy z obu stron solą ,pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Ciasto francuskie rozwijamy ,dzielimy na pół . Na środek kładziemy pokrojony na grube plastry  (prostokąty) ser ,na nim układamy ugotowany ryż ,usmażoną rybę ,oraz posiekaną  natkę. Całość zawijamy i sklejamy brzegi. Górę ciasta nacinamy ,smarujemy rozbełtanym i posolonym żółtkiem. Zapiekamy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Podajemy z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty.


1 komentarz:

  1. Swietny przepis!
    Czasami mam wszystko pod reka, a nie wiem, jak poskladac w cos sensownego na obiad...
    :)

    OdpowiedzUsuń