Składniki
400 g filetu z dorszaciasto francuskie
2 sery camembert z pieprzem (okrągłe ,po 120 g)
1/2 szkl ugotowanego ryżu jaśminowego (może być inny)
natka pietruszki
żółtko jajka
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sól ,pieprz
Przygotowanie
Filet rybny dzielimy na pół ,płuczemy i osuszamy
papierowym ręcznikiem. Oprószamy z obu
stron solą ,pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Ciasto francuskie rozwijamy ,dzielimy na pół . Na środek
kładziemy pokrojony na grube plastry
(prostokąty) ser ,na nim układamy ugotowany ryż ,usmażoną rybę ,oraz
posiekaną natkę. Całość zawijamy i
sklejamy brzegi. Górę ciasta nacinamy ,smarujemy rozbełtanym i posolonym
żółtkiem. Zapiekamy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Podajemy z sosem
śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty.
Swietny przepis!
OdpowiedzUsuńCzasami mam wszystko pod reka, a nie wiem, jak poskladac w cos sensownego na obiad...
:)