niedziela, 15 marca 2015

Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną

Naszła nas ochota na pieczone gruszki. Wpadliśmy więc na pomysł by zrobić je z kaszą jaglaną ugotowaną na mleku. Świetny deser na ciepło. MMM ,pycha.












Składniki

4 duże gruszki
100 g kaszy jaglanej
garść rodzynków
500 ml mleka 2%
2 łyżki cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu (można dodać więcej ,jak ktoś lubi)
50 ml syropu klonowego
5 łyżek cukru brązowego

Przygotowanie

 
2 gruszki obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem z cynamonem i syropem klonowym. Układamy na spód naczynia żaroodpornego.
Kaszę razem z rodzynkami gotujemy do miękkości razem z cukrem waniliowym. Układamy na starte gruszki.
Pozostałe owoce obieramy ,kroimy w kostkę i karmelizujemy brązowym cukrem. Układamy na kaszę. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

1 komentarz: