Składniki
szklanka ryżu jaśminowego500 g boczku wędzonego
duża cebula
garść ugotowanych grzybów
500 g kapusty pekińskiej
200 g kapusty kiszonej
szklanka bułki tartej (jeśli masa będzie lejąca ,należy jeszcze dosypać)
pęczek koperku
2 jajka
maggi
sól ,pieprz
olej do smażenia
Sos:
spora garść suszonych grzybów
duża cebula
łyżka mąki
500 ml bulionu wołowego
3 łyżki śmietany 18%
150 ml mleka 3,2%
łyżka suszonego lubczyku
sól ,pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy na półtwardo.
Boczek kroimy na kawałki. Razem z cebulą i ugotowanymi
grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Kapustę pekińską ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę kiszoną drobno kroimy.
Koperek siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy
razem z jajkami ,bułką tartą ,do smaku doprawiamy pieprzem i maggi.
Formujemy gołąbki ,obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej
strony. Przekładamy do brytfanki.
Przygotowujemy sos:
Grzyby zalewamy zimną wodą ,gotujemy do miękkości. Wyławiamy
(wodę z gotowania zostawiamy ok.200 ml) i kroimy w paseczki. W rondelku
podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone grzyby i oprószamy mąką. Chwilę
smażymy ,dodajemy wodę z gotowania grzybów oraz bulion ,zagotowujemy. W
miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i lubczykiem ,dodajemy do całości. Całość
chwilę podgrzewamy i zalewamy gołąbki ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,pieczemy (pod przykryciem) 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz