piątek, 20 lutego 2015

Kurczak z ananasem

Czasami nastają takie dni ,że zostaje nam mnóstwo jedzenia w lodówce. U nas dzisiaj jest ten moment ,kiedy przysłowiowo ją sprzątamy. Wyszedł kurczak w słodko -ostro-kwaśnym sosie. Dla nas pycha! ;)










 

Składniki

500 g filetu z kurczaka
puszka krojonego ananasa
4 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przyprawy chińskiej "5 smaków"
2 młode marchewki
mały słoiczek pędów bambusa
pęczek rzodkiewki
2 łyżki soku z tajskiej limonki
300 ml bulionu drobiowego
papryczka chili
pęczek szczypiorku
sól ,pieprz

Przygotowanie


Czosnek obieramy ,zgniatamy i razem z pokrojoną w piórka szalotką podsmażamy na oliwie. Filety kroimy w kostkę ,dodajemy do czosnku i szalotki ,oprószamy przyprawą i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ananasa z zalewą ,pokrojone w słupki marchewki ,osączony z zalewy bambus ,pokrojoną w kostkę rzodkiewkę ,sok z limonki oraz bulion. Dodajemy posiekaną papryczkę ,dusimy na wolnym ogniu 30 min. Wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem.

1 komentarz:

  1. Dla mnie to połączenie też jest pycha! :))) Z rzodkiewką? Ooo, to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń