Składniki
500 g filetu z kurczakapuszka krojonego ananasa
4 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przyprawy chińskiej "5 smaków"
2 młode marchewki
mały słoiczek pędów bambusa
pęczek rzodkiewki
2 łyżki soku z tajskiej limonki
300 ml bulionu drobiowego
papryczka chili
pęczek szczypiorku
sól ,pieprz
Przygotowanie
Czosnek obieramy ,zgniatamy i razem z pokrojoną w piórka
szalotką podsmażamy na oliwie. Filety kroimy w kostkę ,dodajemy do czosnku i
szalotki ,oprószamy przyprawą i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ananasa z
zalewą ,pokrojone w słupki marchewki ,osączony z zalewy bambus ,pokrojoną w
kostkę rzodkiewkę ,sok z limonki oraz bulion. Dodajemy posiekaną papryczkę
,dusimy na wolnym ogniu 30 min. Wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem.
Dla mnie to połączenie też jest pycha! :))) Z rzodkiewką? Ooo, to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuń