sobota, 21 lutego 2015

Śledź siekany

Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.













 

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych ( matiasów )
  • 3 średnie cebule
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki cukru

    Przygotowanie

      Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito i odsączyłem, delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym.
    Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Wlałem oliwę i ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie wymieszałem.
  •  

1 komentarz:

  1. uwielbiam śledzie, mogłabym je jeść codziennie :) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń