Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.
Składniki
- 500 g filetów śledziowych ( matiasów )
- 3 średnie cebule
- 4 jajka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte
), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito i odsączyłem,
delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym.
Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na
twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi,
wymieszałem. Wlałem oliwę i ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie
wymieszałem.
-
uwielbiam śledzie, mogłabym je jeść codziennie :) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń