sobota, 14 lutego 2015

Kurczak po hiszpańsku

"Pollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek.









 

Składniki

  • po 4 udka i podudzia kurczaka
  • 100 g szynki serrano
  • 1 cebula
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 400 g pomidorów
  • 10 ml czerwonego wina
  • 30 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

    Przygotowanie


    Udka i podudzia umyłem i osuszyłem. W brytfance rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim szynkę serrano. Wyjąłem i odłożyłem. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem kurczaka. Także wyjąłem i odłożyłem. Cebulę i paprykę pokroiłem w cienkie plasterki a pomidory w kostkę. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem paprykę, bulion, pomidory, wino i paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut.

1 komentarz: