"Pollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest
także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym.
W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja
użyłem tylko udek.
Składniki
- po 4 udka i podudzia kurczaka
- 100 g szynki serrano
- 1 cebula
- 2 średnie czerwone papryki
- 400 g pomidorów
- 10 ml czerwonego wina
- 30 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- olej
- sól
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Udka i podudzia umyłem i osuszyłem. W brytfance rozgrzałem olej,
podsmażyłem na nim szynkę serrano. Wyjąłem i odłożyłem. Na tym samym
tłuszczu podsmażyłem kurczaka. Także wyjąłem i odłożyłem. Cebulę i
paprykę pokroiłem w cienkie plasterki a pomidory w kostkę. Na tym samym
tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem paprykę, bulion, pomidory, wino i
paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę
przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do
rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na
pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut.
po prostu pysznie!!!
OdpowiedzUsuń