sobota, 28 lutego 2015

Gicz cielęca

Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw.
















Składniki

  • 2 gicze cielęce (po 800-900 g)
  • 3 cebule
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki )
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

    Przygotowanie


    Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem cebulę, pokroiłem na ćwiartki. W brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem mięso z każdej strony. Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem.

1 komentarz: