Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw.
Składniki
- 2 gicze cielęce (po 800-900 g)
- 3 cebule
- włoszczyzna
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki )
- 3 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżeczki cukru
- majeranek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem
cebulę, pokroiłem na ćwiartki. W brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem
mięso z każdej strony. Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym
samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul,
dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny,
włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do
200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem
tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i
pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem.
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń