Składniki
500 g kapusty kiszonej300 g makaronu łazanki
400 g wędzonego boczku
2 marchewki (duże)
2 cebule
2 łyżki gęsiego smalcu
2 liście laurowe
150 ml bulionu drobiowego
pieprz
maggi
Przygotowanie
Makaron na łazanki gotujemy według przepisu zawartego na
opakowaniu. Odsączamy ,przelewamy zimną wodą.
Kapustę płuczemy ,osączamy ,siekamy. Marchewki i cebule
kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3
min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do
miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy).
Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni.
Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem)
mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym ogniu). Do smaku doprawiamy
maggi i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Pyszne, takie właśnie najbardziej mi smakują :)
OdpowiedzUsuń