Składniki
- 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym
- 200 g śmietany
- sól
- olej
- 100 g sera pleśniowego
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 50 g parmezanu
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem.
Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony ser pleśniowy, mieszałem, aż ser się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym.
Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki.
Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.
Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła się złocistobrązowa skorupka.
Gotowe danie podałem gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz