piątek, 12 grudnia 2014

Tortellini w sosie serowym

Pierożki zapieczone w sosie z przepysznym parmezanem

















Składniki

  • 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym
  • 200 g śmietany
  • sól
  • olej
  • 100 g sera pleśniowego
  • pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 50 g parmezanu
  • pomidorki koktajlowe

    Przygotowanie

      Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
    Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem.
    Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony ser pleśniowy, mieszałem, aż ser się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym.
    Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki.
    Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.





 Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła się złocistobrązowa skorupka.
Gotowe danie podałem gorące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz