Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko.
Składniki
- Masa:
- 1/2 kg maku
- 1 l mleka
- 3/4 szkl miodu
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- garść rodzynków
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- wanilia
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 50 g drożdży
- jajko
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- skórka starta z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie
Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na
małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i
mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło
z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy
rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski
wanilii. Masę łączymy najpierw z utartymi z cukrem żółtkami ,następnie z
ubitymi ze szczyptą soli białkami.
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru ,szczyptą soli i słodką śmietaną.
Masło siekamy z mąką ,dodajemy rozpuszczone drożdże ,jajko ,żółtka
,cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto
na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch
wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez
masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas
pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w
ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy
50 min.
dla mnie trochę za mało maku :) ale uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda, ale maku, to jeszcze raz tyle bym dodała :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:D zawsze można dodać więcej ;) Pozdrawiamy :D
Usuń