niedziela, 28 grudnia 2014

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko.

















Składniki

  • Masa:
  • 1/2 kg maku
  • 1 l mleka
  • 3/4 szkl miodu
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • garść rodzynków
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • wanilia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 50 g drożdży
  • jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli

    Przygotowanie

    Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski wanilii. Masę łączymy najpierw z utartymi z cukrem żółtkami ,następnie z ubitymi ze szczyptą soli białkami. 
           Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru ,szczyptą soli i słodką śmietaną. Masło siekamy z mąką ,dodajemy rozpuszczone drożdże ,jajko ,żółtka ,cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.

4 komentarze:

  1. dla mnie trochę za mało maku :) ale uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda, ale maku, to jeszcze raz tyle bym dodała :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń