Bardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki.
Składniki
- 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą)
- 100 g żołądków drobiowych (z kaczki)
- 100 g serc drobiowych (z kaczki)
- 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki)
- cebula
- 100 g pieczarek
- 2 bułki wrocławskie
- 750 ml mleka
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 150 g surowego boczku
- por (biała część)
- mały seler
- natka pietruszki
- koperek
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka estragonu
- 2 jajka
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i
podroby. Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy
do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami
,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem .
Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem
duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i
koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy
wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet
przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch
jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy 50-60 min w piekarniku
rozgrzanym do 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz