poniedziałek, 10 listopada 2014

Pasztet z kaczki

Bardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki.
















Składniki

  • 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą)
  • 100 g żołądków drobiowych (z kaczki)
  • 100 g serc drobiowych (z kaczki)
  • 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki)
  • cebula
  • 100 g pieczarek
  • 2 bułki wrocławskie
  • 750 ml mleka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 150 g surowego boczku
  • por (biała część)
  • mały seler
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka estragonu
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i podroby. Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem .
    Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz