Smaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja.
Składniki
- 400 g fasoli jaś
- 200 g chudego surowego boczku
- 200 g kiełbasy śląskiej
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie
Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy
większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim
ogniu. Boczek zalałem szklanką wody i gotowałem 25 minut. Następnie
wyjąłem z wody i pokroiłem w kostkę , a wodę w której się gotował
dodałem do fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu
,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po
zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie
tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem do
całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Przecier
pomidorowy wymieszałem z mąką , dodałem do fasoli , doprawiłem solą
,pieprzem i ostrą papryką ,gotowałem jeszcze 5 min.
uwielbiam fasolkę po bretońsku, u mnie z dodatkiem majeranku, oregano i bazylii - pysznie :)) Twoja wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń