wtorek, 4 listopada 2014

Fasolka po bretońsku

Smaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja.
















Składniki

  • 400 g fasoli jaś
  • 200 g chudego surowego boczku
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

    Przygotowanie

    Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek zalałem szklanką wody i gotowałem 25 minut. Następnie wyjąłem z wody i pokroiłem w kostkę , a wodę w której się gotował dodałem do fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Przecier pomidorowy wymieszałem z mąką , dodałem do fasoli , doprawiłem solą ,pieprzem i ostrą papryką ,gotowałem jeszcze 5 min.

1 komentarz:

  1. uwielbiam fasolkę po bretońsku, u mnie z dodatkiem majeranku, oregano i bazylii - pysznie :)) Twoja wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń